z12737263Q

Chrom (Cr) zaliczany jest do grupy mikroelementów, odgrywających ważna rolę w organizmie człowieka. W przyrodzie występują dwie formy tego pierwiastka: na 6 stopniu utlenienia (powstała w wyniku działalności człowieka) oraz na 3 stopniu utlenienia (chrom naturalnego pochodzenia).

W suplementach diety stosuje się nietoksyczny dla organizmu chrom na 3 stopniu utlenienia. Pierwiastek ten stosowany w preparatach może występować pod postacią kilku związków chemicznych, np.: polinikotynianu chromu, glukonianu chromu, cytrynianu chromu, czy  pikolinianu chromu. Jako skuteczną i nietoksyczną formę tego mikroelementu stosuje się również chrom wbudowany w białka drożdży piekarnianych (Saccharomyces cerevisiae).

W organizmie człowieka zawartość chromu nie przekracza 6 mg. Pierwiastek ten występuje głównie w nerkach, śledzionie i jądrach, a niewielkie jego ilości znajdują się w sercu, płucach, trzustce i mózgu. Wydalanie chromu z organizmu następuje głównie podczas wydalania moczu.

Chrom, podobnie jak inne makro- i mikroelementy wchłaniany jest w jelicie cienkim
i grubym. Proces ten jest mało wydajny i w dużej mierze zależny od stopnia utlenienia tego mikroelementu oraz jego formy. Zdecydowanie lepszym wchłanianiem charakteryzują się formy organiczne, niż nieorganiczne chromu.

Istnieją związki umożliwiające bardziej efektywny proces przyswajania chromu. Należą do nich m.in.: glicyna, kwas askorbinowy, czy asparaginowy. Z kolei cukry proste, cynk, mangan, wapń i żelazo mogą przyczynić się do ograniczenia przyswajania tego mikroelementu.

Niedobór chromu w organizmie może przyczynić się do:

  • rozwoju cukrzycy typu II,
  • obniżenia metabolizmu aminokwasów,
  • obniżenia przyswajania węglowodanów,
  • podwyższenia poziomu cholesterolu i trójglicerydów,
  • szybkiego męczenia się,
  • rozdrażnienia, stanów depresyjne.

Suplementy diety zwierające w swoim składzie chrom mogą być wykorzystywane
w przypadku:

  • cukrzycy,
  • podwyższonego poziomu cholesterolu i trójglicerydów,
  • nadmiernej masy ciała (otyłość),
  • osteoporozy pomenopauzalnej (poprzez ograniczenie procesu wydalania wapnia
    z organizmu),
  • stanów rozdrażnienia, bólu głowy.

            Przy wyborze preparatów zwierających związki chromu należy zwrócić uwagę na trzy aspekty: zawartość mikroelementu, postać chromu (chrom organiczny cechuje się lepszym przyswajaniem, niż chrom nieorganiczny), obecność w preparacie dodatkowych składników takich jak: witamina B3 (ułatwia wchłanianie chromu), inne minerały oraz zielona herbata, czy ekstrakt
z czerwonej herbaty Pu-Erh – wspomagające proces odchudzania.

Zalecana, dzienna dawka chromu wynosi od 50 do 200 µg. Należy jednak zwrócić uwagę,
iż zapotrzebowanie organizmu na ten mikroelement wzrasta wraz z wysiłkiem fizycznym oraz przy diecie wysokocukrowej. Ze względu na niski procent wchłaniania chromu przez organizm człowieka, stosowanie suplementów diety umożliwia wzbogacenie naszej diety w ten mikroelement.

Źródła:

  • Bojarowicz H., Dźwigulska P. 2012. Suplementy diety. Część II. Wybrane składniki suplementów diety oraz ich przeznaczenie. Hygeia Public Health 47(4): 433-441.
  • Król E., Krejpcio Z. 2008. Poglądy na temat roli chromu (III) w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy. Practical Diabetology 9 (3-4): 168 – 175.
  • Sobański L., Sprzęczka – Niedolaz M., Łebek G. 2007. Rola chromu w życiu człowieka. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2: 113 – 119.
  • laboratoria.net